Kapsejsning med F2R

  • 3 jul 2024
  • F2R, Kapsejsning

image: Kapsejsning med F2R

Efter kapsejsningsövningen med Tvåkrona nyligen hade vi åter en temakväll - denna gång kapsejsning med F2R. En mycket nyttig övning där vi lärde oss en hel del.

F2R är en mindre och mycket lättare båt än Tvåkrona. Så vi tänkte att med samma flytkudde i masttoppen så skulle vi undvika att båten vände sig helt. Men inte, två gånger la den sig helt upp och ner, tur nog var det rejält djupt där vi övade.

När den la sig helt upp och ner tog det längre tid än vanligt att resa upp den igen eftersom hela seglet bromsade i vattnet. Men med tålamod så kom masten upp till ytan igen, och sedan gick det lätt.

imageVid ena tillfället hamnade någon helt under båten, i luftfickan som bildades av sittbrunnen. Vi pratade då en del om vikten av att kolla att kompisen (eller kompisarna) är ok efter en kapsejsning.

image

Flera av deltagarna lyckades hålla sig på båten under hela kapsejsningen. Någon lyckades hänga på läsidan och kunde då hänga med båten när den reste sig och hamna direkt i sittbrunnen! Vi gjorde flera kapsejsningar och deltagarna kände sig allt tryggare för varje gång.

Det viktigaste är förstås att alla nu är mer redo om det händer oförberett under en segling.