Kappsejsningskväll med Tvåkrona

  • 26 jun 2024
  • , kapsejsa, Tvåkrona

image

Föregående vecka hade vi en kapsejsningsövning med Tvåkrona. Alla som går seglarskola övar att resa en kapsejsad optimistjolle men det är inte alla som tränat på en större jolle.

Övningen gick bra och de 5 deltagarna vill gärna göra om det!

En ny kapsejsningsövning med F2R, vår lite mindre tvåmansbåt, planeras inom kort.

Denna vecka hade vi en kapsejsningsövning med Tvåkrona. Alla som går seglarskola övar att resa en kapsejsad optimistjolle men det är inte alla som tränat på en lite större jolle. Det är inte ofta någon kapsejsar med den, men någon/några gånger händer det varje år och då är det skönt att tidigare ha provat i lug och ro under trygga omständigheter.

Inför övningen riggade vi båtarna med flytkropp i masttoppen. Detta för att vi på många ställen har det så grunt att masttoppen kan slå i botten om båten vänds helt upp-och-ner. I värsta fall kan den då brytas av.

image

Alla kapsejsade minst två gånger och reste upp jollen igen. En lyckades till och med att hålla sig i relingen och kliva över till centerbordet för att sedan glida tillbaka när båten reste sig igen! Snyggt och snabbt - allt på mindre än en minut.

En erfarenhet var att det är viktigt att få upp fören mot vinden innan man reste båten. Svårt när bommen står upp så storseglet är fyllt av vind. Andra erfarenheter var att det ibland krävs två som hänger på centerbordet för att få upp båten, och att det är svårare att komma ombord över den högre relingen på tvåkronan jämfört med optimisten. I båda fall gäller det att man hjälps åt.

Det var 5 lite pirriga kapsejsare som seglade ut, och lika många glada och våta som seglade hem igen. Lite bättre förberedda när det händer oplanerat...

Alla var sugna på att göra om övningen igen!

image